Ensemble Nylandia

Ensemble Nylandia on taiteellisen johtajansa, cembalisti ja kosketinsoittaja Matias Häkkisen ympärille muodostunut vanhan musiikin ammattilaisten yhteisö ja yhtye, joka muuttaa muotoaan tilanteiden, tarpeiden ja halujen mukaan. Ensemble Nylandian suojissa toimii myös kaksi pienempää vakikokoonpanoa: viola da gamba -yhtye Eloisa Consort sekä 10-vuotias renessanssinokkahuiluyhtye Q Consort.

Ensemble Nylandia on kotonaan seremoniallisuuden ja vakavuuden eri sävyissä ja asteissa, eikä pelkää olla oma itsensä perinteisessä kamarimusiikkikonsertissa, elektronisen tai improvisoidun musiikin parissa, oratoriokontekstissa, barokkikaraoken taustabändinä, eikä oopperaorkesterina. Eri kokoonpanoin se on kantaesittänyt nykymusiikkiteoksia 1500-1700-lukujen peridodisoittimilla muun muassa Eero Hämeenniemeltä sekä tehnyt Suomen ensiesityksiä barokin ajan teoksista kuten Falvetin Vedenpaisumusoratorio ja Literesin Los Elementos -ooppera. Ensemble Nylandian 10-vuotispäivää juhlittiin syyskuussa 2019 Kallion kirkossa suuren orkesterikonsertin muodossa. Konsertissa soitettiin musiikkia 1670-luvulta 1970-luvulle saakka, keskeisimpänä teoksena Joonas Kokkosen …durch einen Spiegel… autenttisella Wittmayer-cembalolla ja barokkijousistolla esitettynä.

Ensemble Nylandia on esiintynyt useilla suomalaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla. Se toimii BarokkiKuopio-festivaalin residenssiorkesterina ja on festivaalin puitteissa soittanut yhteiskonsertteja muun muassa espanjalaisen La Ritirata -yhtyeen sekä Royal Wind Music -nokkahuiluconsortin kanssa. Vuonna 2021 orkesteri toteuttaa pohjoismaisen yhteistyöprojektin tanskalaisen Camerata Øresundin ja islantilaisen Cantoque Ensemblen kanssa. Vuosina 2021-22 Ensemble Nylandia työskentelee renessanssimusiikin parissa Koneen säätiön tuella.Ensemble Nylandia järjestää myös Café Barock -konserttisarjoja Helsingissä, Keravalla, Tampereella ja Oulussa.