Aurore  – Helsingfors renässansmusikfestival

Renässansmusikfestivalen Aurore i Pauluskyrkan i Helsingfors är Finlands enda festival helt fokuserad på renässansmusik. Vi låter publike få höra storslagen, färgstark och sällan framförd musik från perioden mellan 1400 och 1600, i fängslande tolkningar förstärkta av den fina akustiken i Pauluskyrkans vackra kyrkosal. Festivalen vill lyfta fram hela renässansperiodens fascinerande värld: konserternas verk presenteras för publiken genom en diger programbok på svenska och finska, samt under artistträffarna före konserterna. För Aurores konstnärliga profil svarar en musikalisk arbetsgrupp som år 2025 består av Mats Lillhannus, David Hackston, Kari Turunen och Sini Vahervuo.

“Renässansmusik är vacker, inspirerande och meditativ. Dess allmänmänskliga och humanistiska essens sveper undan de många sekler som skiljer oss från musikens födelsetid. Renässansmusiken har mycket att säga oss ännu idag och den berör 2000-talets lyssnare i samma grad som den berörde lyssnare under sin egen tid.”

-Kari Turunen, grundande medlem och första konstnärliga ledare för Aurore

Vill du ta en tur till Aurores historia? Kolla in programböckerna från tidigare år!

XII Aurore – Helsingfors Renässansmusikfestival 2025

Låt renässansmusiken förtrolla dig i Aurores fyra underbara konserter!

Sidospår – Den världsliga Palestrina

Tor 30.1.2025 kl. 19.00

I skogens ljuva skugga – Ljudet av naturen i italienska madrigaler

Fre 31.1.2025 kl. 19.00

Praeter rerum seriem – Gästkonsert Arte Minima (Portugal)

Lör 1.2.2025 kl. 19.00

Missa Papae Marcelli – Festkonsert Palestrina 500 år 

Sön 2.2.2025 kl. 18.00

Alla konserter i Pauluskyrkan (Sammatintie 5, Helsingfors). Artistträff och gratis kaffeservering 45 minuter före konserten i församlingshusets nedre sal invid kyrkan.

Enskilda konsertbiljetter € 25/20 www.aurore.fi/liput, Lippupiste och vid dörren en timme före konserten. Kom ihåg festivalpasset (65/55 €), som inkluderar alla fyra konserter! Barn under 15 år är välkomna till Aurores konserter gratis.

Tor 30.1.2025 kl. 19.00

Sidospår – Den världsliga Palestrina

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525/6–1594) lyfts ofta fram som en av de främsta, om inte den främsta kyrkomusiktonsättaren under 1500-talet. Hans kompositionsteknik har idealiserats som en modell för hur kontrapunkt bör utföras, och hans verk har studerats flitigt alltsedan dess. Hans livsgärning skedde i den katolska kyrkans tjänst, både i Peterskyrkan och i andra centrala kyrkor i Rom, men bland hans allra tidigaste musikpublikationer finns också en samling världsliga madrigaler.

Den här aspekten av hans skapande, liksom också det faktum att han var gift och hade barn, kom senare att leda till svårigheter. Han fick sparken från sin första utnämning vid Vatikanen då en ny påve tillträdde, eftersom han inte var prästvigd, och i förordet till en senare motettsamling talar han urskuldande om sina tidigare värdsliga verk som ungdomliga villfarelser.

Den här konserten planeras av Mats Lillhannus och framförs av den för ändamålet ihopsamlade Cappella Praenestina. Texter handlar ofta om vin, och innehåller också besvärjelser över bitande loppor.

Framträdande

  • Cappella Praenestina

Tonsättarnamn

  • Giovanni Pierluigi da Palestrina m.fl.

Fre 31.1.2025 kl. 19.00

I skogens ljuva skugga – Ljudet av naturen i italienska madrigaler

Fredagens konsert bjuder oss på en sällsynt upplevelse: den uttrycksfulla klangen av renässansflöjter, viola da gamba och människoröst. Konsertprogrammet förmedlar en stark närvaro av natur: skog, lövverk, dess myllrande liv – bland ängar eller öppen himmel. Renässanskonstnärer skildrade ofta ett inre landskap uppfyllt av affekter – känslor – men ibland hör man också fågelsång, växters liv och sorl mitt i polyfonin. När berättarens blick vänds inåt fokuserar den på kärlekens smärta och melankoli. Konsertens tongångar bär upp dikternas budskap då tonfallet varierar mellan personligt, teatraliskt, ibland även moraliserande. Århundraden senare är denna sorgsna klagan fortfarande igenkännbar. Skogen ändrar karaktär under konserten, eller kanske är det berättarens iakttagelser som gradvis antar en ny underton? Naturens liv fortsätter sin drömlika gång, där bredden av upplevelser får sin plats som en del av årstidernas kretslopp.

Konserten rör sig i 1500-talets italienska och engelska madrigalisters fotspår. De frodiga melodierna knyter an till medelhavsnaturen, dofterna av lager- och apelsinträd, utan att glömma naturens dragningskraft också längre norrut. Ensemblen Intra vires med sina renässanstraverson, dvs. tvärflöjter av trä, tillsammans med Duo Accenti använder sina gemensamma, olika ljudkombinationer för att väcka dessa varierande landskap till liv. Genom sitt berättande vill musikerna föra renässansens känslomässiga uttryck närmare den moderna lyssnaren.

Sköna lundar, i vilka milda palmer,

behagliga myrten,

ceder och apelsinträd blomstrar och bär frukt,

tävlande i form och skönhet,

ger skydd från sommardagars

brännande hetta med sina täta lövverk;

Och bland dessa grenar, med säkra rörelser,

flyger näktergalar kring, sjungande om Janus.

(Ludovico Ariosto, 1516 Orlando Furioso. Canto VI ottava 21.

Översättning Mats Lillhannus)

Framträdande

Duo Accenti (UK):

  • Hannah Ely, sopran
  • Harry Buckoke, viola da gamba

Traversoconsort Intra vires (FI),

renässans tvärflöjter:

  • Vera Plosila, cantus
  • Eerika Perkkiö, altus
  • Sini Vahervuo, tenor
  • Ilkka Eronen, bassus

Tonsättarnamn

  • Guillaume de Wert
  • Cipriano de Rore
  • Maddalena Casulana
  • John Dowland
  • Alfonso Ferrabosco
  • Luca Marenzio
  • Philippe Verdelot

Lör 1.2.2025 kl. 19.00

Praeter rerum seriem – Gästkonsert Arte Minima (Portugal)

På lördag utforskar vi ekon av Josquin des Prez musik i andra kompositörers verk tillsammans med den portugisiska sång- och blockflöjtsensemblen Arte Minima. Den här ensemblen, ledd av Pedro Sousa Silva, specialiserar sig på renässansmusik, dess tolkningsmetoder och studier av originalkällor.

Manuskript nummer 3 från katedralarkivet i Évora, Portugal, innehåller en anonym mässa, som anses vara troligtvis komponerad av Manuel Rebelo i början av 1600-talet. Den här mässan är uppbyggd som en s.k. ’parodimässa’, dvs. ett verk som använder musikmaterial från en annan kompositörs verk som en källa till kontrapunktisk utveckling av olika delar av mässan. I sin mässa använder Rebelo material från Josquin des Prez motett Præter rerum seriem. Denna motett, publicerad 1519, ungefär hundra år före Rebelos tid, är ett av den tidiga renässansens mest betydelsefulla verk, vars rika kontrapunkt användes som förebild av många kompositörer redan före Rebelo.

Arte Minimas program öppnar upp för en fascinerande bild av musikaliska citat, hyllningar och den skickligt vävda renässanskontrapunkten. Förutom konsertens titelstycke och Rebelos mässa får vi höra bl.a. den portugiska tonsättaren Vicente Lusitanos år 1551 publicerade hyllning till Josquins motett, och Giovanni Pierluigi da Palestrinas motett Suscipe verbum virgo Maria från 1569, som också den är baserad på Josquins musik.

Framträdande

Arte Minima:

  • Irene Brigitte – sopran
  • David Hackston – alt
  • Nuno Raimundo – tenor
  • Ricardo Leitão Pedro – tenor
  • Luís Neiva – bass
  • António Godinho  – blockflöjt
  • Carlos Sánchez  – blockflöjt
  • João Távora  – blockflöjt
  • Silvia Cortini  – blockflöjt
  • Pedro Sousa Silva  – blockflöjt och musikalisk ledning

Tonsättarnamn

  • Josquin des Prez
  • Manuel Rebelo
  • Giovanni Perluigi da Palestrina
  • Vicente Lusitano

Söndag 2.2.2025 kl. 18

Missa Papae Marcelli – Festkonsert Palestrina 500 år 

I Aurores avslutningskonsert får vi höra ett av de mest kända verken från renässansperioden och en milstolpe i musikhistorien, Giovanni Pierluigi da Palestrinas (1525/6–1594) sexstämmiga mässa Missa Papae Marcelli. Det här legendomspunna verket har jämte dess skapare rentav tilldelats äran att ha räddat den europeiska flerstämmiga musiken undan motreformationens utrensningsiver – något som knappast håller för en historisk granskning. Faktum kvarstår ändå att i Palestrinas omfattande och genomgående högklassiga produktion är Missa Papae Marcelli ett centralt verk och musik som har studerats och imiterats flitigt genom seklerna sedan mässan komponerades. Det ter sig i högsta grad naturligt att fira de 500 år som gått sedan Palestrinas födelse med just Missa Papae Marcelli.

De som framför verket är den för Aurore-festivalen välbekanta vokalensemblen I dodici, som för denna konsert återförenas med sin upphovsman, dirigenten och Palestrinaspecialisten Kari Turunen som numera verkar som konstnärlig ledare för Vancouver Chamber Choir i Kanada.

Framträdande

  • I Dodici
  • Kari Turunen

Verk

  • Missa Papae Marcelli mm.