XI Aurore koittaa helmikuussa 2024

Aurore – Helsingin Renessanssimusiikkijuhlat kutsuvat kuulijoita Paavalinkirkkoon 8.–11.2.2024. Tälläkin kertaa luvassa on suurenmoisen värikästä ja kiehtovaa renessanssin ajan laulu- ja soitinmusiikkia.

Musiikkijuhlat avaa Amor Céu -yhtyeen keskiaikaista, vahvan tunteikasta rakkausrunoutta erityisesti naiskertojan näkökulmasta esiin tuova Sisko, riennä kanssani rantaan! Ohjelma sisältää musiikkia mm. Galiciasta ja Portugalin alueelta Iberian niemimaalta ja illan aikana kuullaan harppua, fiideliä, lyömäsoittimia ja clavisimbalum-soitinta jotka muodostavat yhdessä lauluäänten kanssa harvinaislaatuisen ja lumoavan sointimaailman.

Perjantaina tutustutaan innokkaan luutistin ja taiteiden ystävä Pietari Brahen opiskeluvuosien lempimusiikkiin 1600-luvulta. Nuori Brahe kirjoitti luuttutabulatuureina muistiin Giessenin yliopistossa ja Euroopan hoveissa kuulemiaan teoksia: haikeita rakkausballadeja, rempseitä tanssikappaleita ja muuta itselleen mieleistä musiikkia. Luutisti Mikko Ikäheimo, Ensemble Nylandian muusikot ja sopraano Johanna Isokoski heittäytyvät näiden aikansa suosikkisävelmien pyörteisiin Ikäheimon suunnittelemassa Pietari Brahen luuttukirja -konsertissa.

Lauantaina Auroren vieraaksi saapuu Pēteris Vaickovskisin johtama taiturillinen varhaisen musiikin lauluyhtye Ars Antiqua Riga rikkaan kuoromusiikkiperinteen Latviasta. Renessanssin Riika oli yksi Euroopan tärkeimpiä kulttuurikeskuksia, ja sen katedraalissa kuultiin aikansa uusinta ja merkittävintä musiikkia. Musica Rigensis -ohjelma  esittelee Riian katedraalissa 1300–1500-luvuilla soinutta vivahteikasta renessanssimusiikkia varhaisesta, kauniin yksiäänisestä gregoriaanisesta kirkkolaulusta aina myöhäisempään, rikkaan polyfonian täyttämään moniääniseen musiikkiin.

Festivaalin päätöskonserttina kuullaan Claudio Monteverdin suurteos Mariavesper lauluyhtye I Dodicin, Ensemble Nylandian renessanssiyhtyeen ja harvinaisia renessanssivaskisoittimia soittavan Schola Buccina Basiliensis -yhtyeen esittämänä ja George Parrisin johtamana. Marian ylistyslauluihin pohjautuva moniosainen renessanssin merkkiteos on täynnä niin suurta draamaa ja ylellisen rikasta sointia kuin intiimiä läheisyyttä ja hiljaista kauneutta: sen kokonaisesitys on loistelias elämys, joka tuo Venetsian valon keskelle Helsingin talvea ja liikuttaa jokaisen kuulijan sielua.

Huomaathan päätöskonsertin muista poikkeavan kellonajan: sunnuntain Mariavesper alkaa jo klo 18, kestää n. 2 tuntia ja sisältää lyhyen väliajan. Auroren muut konsertit alkavat klo 19 ja kestävät n. tunnin ilman väliaikaa. 

Taiteilijatapaamiset kahvitarjoiluineen järjestetään tuttuun tapaan 45 min. ennen jokaisen konsertin alkua Paavalinkirkon seurakuntasalissa.

Toivotamme kuulijamme paikalle jälleen sankoin joukoin helmikuussa!

Liput

Liput Auroren omasta lippukaupasta ja tuntia ennen ovelta (korttimaksu toivottava). Liput ovat myynnissä marraskuun alusta alkaen myös Lippupisteessä, joka lisää hintoihin oman käsittelymaksunsa. Osta liput nyt!

  • yksittäinen konsertti 25/20 €
  • festivaalipassi 65/55 €