Johannes Ockeghem (noin 1410 – 6. helmikuuta 1497) oli belgialainen säveltäjä.
Ockeghemin varhaisesta elämästä ei ole paljoa tietoa. Hän syntyi Saint-Ghislainin kaupungissa ja opiskeli mahdollisesti Gilles Binchoisin johdolla. Ockeghem aloitti uransa laulajana kuorossa. Vuosina 1443–1444 hän toimi Antwerpenissä. Noin vuonna 1452 hän muutti Pariisiin.
Vuosina 1446–1448 Ockeghem palveli Charles I:ä, Bourbonin kreiviä tämän hovissa, Moulinsissa. 1450-luvun alkupuolella hän muutti Pariisiin, jossa toimi kirkkokuoron johtajana Ranskan hovissa sekä St. Martin-de-Toursin luostarin rahastonhoitajana. Ranskan kuninkaan Ludvig XI:n kuoltua Ockeghemin olinpaikoista on hyvin vähän tietoa, mutta hänen tiedetään käyneen ainakin Brugesissa ja Toursissa, joista jälkimmäisessä hän luultavasti kuoli vuonna 1497, koska jätti sinne testamentin.
Ockeghem ei ollut erityisen tuottoisa säveltäjä ottaen huomioon hänen uransa pituuden ja maineensa levinneisyyden. Monien hänen sävellystensä luullaan nykyään olevan jonkun muun säveltäjän tekemiä. Jäljellä olevia, varmasti Ockeghemin säveltämiä teoksia ovat mm. hänen 14 messuaan, erillinen Credo-osa, 5 motettia, motetti-chanson ja 21 chansonia.
Ockeghem sävelsi myös vanhimman säilyneen polyfonisen sielunmessun (Requiem).
Ockeghem käytti cantus firmus –tekniikkaa noin puolissa messuistaan ja hän lisäsi monesti niihin myös lainattua materiaalia. Toinen hänen sävellyksilleen tyypillinen ominaisuus on äänien rytmillisen muodon muuttelu säilyttääkseen niiden itsenäisyyden.
Josquin des Prez ja monet hollantilaiset säveltäjät saivat vaikutteita Ockeghemin musiikista. Hänen ekspressiivistä musiikkiaan tunnettiin ympäri Eurooppaa. Ockeghemin messu, Missa prolationum, joka koostuu ainoastaan mittauskaanoneista, sekä Missa cuiusvis toni, joka on suunniteltu esitettäväksi missä tahansa moodissa, kuuluvat yksiin 1400-luvun kuuluisimmista teoksista. Kun Ockeghem kuoli, des Prez sävelsi motetin La déploration de la mort de Johannes Ockeghem, kunnioittaakseen hänen muistoaan.
Lue lisää englanninkielisestä Wikipediasta.
Lähde: Wikipedia