A

Aurore gryr igen

Helsingfors Renässansmusikfestival Aurore är tillbaka på sin vanliga plats i midvintern! Vi hörs igen fängslande tolkningar av den storslagen, färgstark och förtrollande renässansmusik, förstärkta av den fina akustiken i Pauluskyrkans vackra kyrkosal.

Festivalprogrammet 2023 bjuder åter på framstående utländska gäster, denna gång i form av den schweiziska ensemblen Le Miroir de Musique. Deras konsert La dolce vista presenterar den första generationen oltremontani, franska och flamländska tonsättare som gjorde karriär i de italienska hoven och som genom sin musik hade en enorm inverkan på musikens utveckling under de följande seklerna. Konserten Näsvisa visionärer, planerad av David Hackston, gör en djupdykning i 1500-talets mest experimentlystna och dristiga teoretikers musikaliska världar. Vi får höra musik av – och inspirerad av – teoretikern Nicolà Vicentino och Vicente Lusitano, samt dessutom en nutida ljudinstallation av den kanadensiska tonsättaren Paolo Griffin, baserad på Vicentinos harmoniska värld. Katedralskolans musiktimme är en konsert planerad av Mats Lillhannus för vokalensemblen Ex Arte Lux. I den här konserten får lyssnaren bekanta sig med den musik som sjungits och spelats i katedralskolan i Åbo, samt i den ståtliga domkyrkan som stod vägg i vägg med skolan. Programmet bygger på notförteckningar från 1600-talet i funna i katedralskolans matrikel. Festivalen avslutas med den av George Parris planerade konserten Gentleman of the Chapel Royal, som högtidlighåller 400-årsminnet av den engelska tonsättaren William Byrds död. Konserten presenterar både högtidliga anthems och intimt nyanserad consort-musik från Byrds tid vid det kungliga hovkapellet i London, tolkade av vokalensemblen I Dodici och en viola da gamba-ensemble sammanställd av Markku Luolajan-Mikkola. För Aurores konstnärliga profil svarar en musikalisk arbetsgrupp som år 2023 består av Mats Lillhannus, David Hackston och George Parris.


“Renässansmusik är vacker, inspirerande och meditativ. Dess allmänmänskliga och humanistiska essens sveper undan de många sekler som skiljer oss från musikens födelsetid. Renässansmusiken har mycket att säga oss ännu idag och den berör 2000-talets lyssnare i samma grad som den berörde lyssnare under sin egen tid.”

-Kari Turunen, grundande medlem och första konstnärliga ledare för Aurore”

Helsingfors Renässansmusikfestival Aurore arrangeras av Renessanssimusiikkia Paavalinkirkossa ry (FO-nummer 2585331-7). Festivalens verksamhetsledare är Sanni Antikainen.