Oliphant

Oliphant on suomalainen keskiaikaisen musiikin yhtye, joka on perustettu vuonna 1995. Yhtyeen jäsenet ovat vanhaan musiikkiin erikoistuneita muusikoita. Oliphantin ohjelmistoon kuuluu paljon keskiajan tunnetuimpia sävelmiä, mutta yksi yhtyeen keskeisimmistä pyrkimyksistä on kuitenkin tuoda julki myös lauluja, jotka ovat jääneet unohduksiin. Ajallisesti Oliphantin ohjelmisto ulottuu 1100-luvun monodiasta aina moniääniseen ars novaan asti.

Oliphantin improvisatorinen ja värikäs musisointi on herättänyt ihastusta niin yleisössä kuin arvostelijoissakin. Ensimmäinen levy, Lauluja Ristiretkiltä vuodelta 2000, valittiin Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksessa yhdeksi vuoden levyistä klassisen musiikin sarjassa. Se sai innostuneen vastaanoton myös ulkomailla ja sitä on kiitelty runsaasti esimerkiksi Early Music Review -lehdessä ja MusicWeb -sivuilla. Oliphantin toinen levy Gace Brulé ilmestyi vuonna 2004. Tätä levyä varten yhtye on tutkinut Brulén koko tuotannon, kaikkiaan n. 90 laulua.

Oliphantin kolmas levy Joie Fine ilmestyi huhtikuussa 2006 ja se sisältää hurskaita truveerilauluja. Se on ollut arvostelumenestys mm. Helsingin Sanomissa, Hufvudstadsbladetissa, musiikkilehti Rondossa ja YLEn Uudet levyt -ohjelmassa.

Oliphantin neljäs levy Herz, prich! julkistettiin 20.3.2010. Se sisältää saksalaista keskiaikaista musiikkia.