La 10.2. • Musica Rigensis – Vierailukonsertti Ars Antiqua Riga (Latvia)

Konsertissa kuullaan laulumusiikkia 1300-luvun Missale Rigensie -kokoelmasta, joka sisältää Riian katedraalissa esitettyjä gregoriaanisia hymnejä. Kokoelmasta käy ilmi Riian aseman yhtenä keskeisimmistä keskiajan Euroopan kulttuurikaupungeista, jonka katedraalissa kuultiin aikansa merkittävimpiä sävellyksiä ja uusimpia tyylisuuntia.

Näiden monofonisten hymnien vastaparina kuullaan kaksi vuosisataa myöhemmin Riian katedraalin kanttorina toimineen Paulus Bucenus Philaroduksen (1548–1586) säveltämiä polyfonisia teoksia – messuja, passiota ja motetteja. 1500-luvun jälkipuoliskon Riika oli ankaran luterilainen kaupunki jossa vastustettiin tiukasti vastareformaatiota, ja tämä kuului myös Philaroduksen tuotannossa. Vain murto-osa hänen elämäntyöstään on säilynyt jälkipolville: teosluettelot paljastavat että hänen tuotantonsa on ollut suurta, mutta valtaosa itse teoksista on harmillisesti kadonnut historian hämäriin. 

Pēteris Vaickovskisin johtama, varhaiseen musiikkiin erikoistunut latvialaisista kuorolaulun huippuammattilaisista koostuva, palkittu lauluyhtye Ars Antiqua Riga vie kuulijat keskelle keskiajan Riian monipuolista musiikkimaisemaa, aina kauniista yksiäänisistä monodisista lauluista rikkaan moniääniseen polyfoniaan.

Säveltäjänimiä

  • Paulus Bucenus Philarodus

Paikka, aika ja liput

Konsertti järjestetään lauantaina 10.2.2024 klo 19 Paavalinkirkossa. Taiteilijatapaaminen ja ilmainen kahvitarjoilu 45 minuuttia ennen konserttia kirkon alasalissa.

Liput Auroren omasta lippukaupasta ja tuntia ennen ovelta (korttimaksu toivottava). Liput ovat myynnissä marraskuun alusta alkaen myös Lippupisteessä, joka lisää hintoihin oman käsittelymaksunsa. Osta liput nyt!

  • yksittäinen konsertti: to–la 25/20 € • su 30/25 €
  • festivaalipassi 65/55 €