Stile Antico - Photo: Marco Borggreve

Stile Antico (UK)

Stile Antico on maailman tunnetuimpia ja innovatiivisimpia vokaaliyhtyeitä. Ilman johtajaa toimiva kahdentoista laulajan kokoonpano on ihastuttanut ja liikuttanut yleisöjä neljällä mantereella raikkailla ja koskettavilla renessanssipolyfonian esityksillään. Yhtyeen myydyimmät levytykset ovat keränneet kunniamainintoja kuten Gramophone Award of Early Music, Diapason d’or de l’année, Edison Klassiek Award ja Preis der deutschen Schallplattenkritik. Yhtye on ollut kolme kertaa ehdolla Grammy®-palkinnon saajaksi, ja se on esiintynyt 60th Grammy® Awardseissa Madison Square Gardenilla.

Lontoosta toimiva Stile Antico on esiintynyt maailman arvostetuimmilla konserttilavoilla ja festivaaleilla. Erityisen tiivistä yhteistyö on Wigmore Hallin kanssa. Yhtye on esiintynyt BBC Promisissa, Buckinghamin palatsissa, Amsterdamin Concertgebouwissa, Palais des Beaux-Artsissa, Cité de la Musiquessa, Philharmonie Luxembourgissa ja Leipzigin Gewandhausissa. Stile Anticoa kutsutaan tiuhaan Euroopan johtaville festivaaleille, joista kohokohtina mainittakoon esiintymiset Antwerpenin, Brüggen, Utrechtin ja Yorkin vanhan musiikin festivaaleilla, sekä Luzernin ja Schleswig-Holsteinin festivaaleilla.

Vuonna 2009 Stile Antico debytoi pohjoisamerikassa Bostonin vanhan musiikin festivaalilla, minkä jälkeen sillä on ollut useita kiertueita Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Yhtye konsertoi säännöllisesti Bostonissa ja New Yorkissa. Se on myös esiintynyt Ravinia Festivalilla, Washingtonin kansalliskatedraalissa ja kongressin kirjastossa, Vancouverin Chanin esittävien taiteiden keskuksessa ja eri konserttisarjoissa yli 25 osavaltiossa. Stile Antico on käynyt myös Meksikossa ja Columbiassa, ja 2018 se vieraili ensimmäistä kertaa Itä-Aasiassa konsertoiden Koreassa, Macaossa ja Hong Kongissa.

Stile Anticon esiintymisiä ylistetään usein niistä huokuvan välittömyyden, ilmaisuvoimaisen omistautumisen sekä herkän ja mielikuvitusrikkaan tekstisuhteen vuoksi. Nämä ominaispiirteet nousevat yhtyeen yhteisöllisestä työskentelytavasta: jäsenten harjoittelu ja esiintyminen on kamarimusiikillista, eli jokainen jäsen pääsee vaikuttamaan taiteelliseen lopputulokseen. Yhtye erottuu myös lumoavalla ohjelmasuunnittelullaan, jossa eri teemojen ympärille luodut kokonaisuudet valottavat renessanssimusiikkia uusista näkökulmista. Stille Antico on esittänyt musiikkia säveltäjiltä Joanna Marsh, John McCabe, Nico Muhly, Giles Swayne ja Huw Watkins. Yhtye on tehnyt yhteistyötä monipuolisesti muun muassa Fretworkin, Folger Consortin, Marino Formentin, B’Rockin, Rihab Azarin ja Stingin kanssa.

Konserttiesityksten ja levytysten lisäksi Stile Antico haluaa intohimoisesti levittää repertuaariaan ja työskentelytapojaan mahdollisimman laajalle yleisölle. Yhtyeen mestarikurssit ja työpajat ovat kysyttyjä, ja yhtye kutsutaan usein työskentelemään eri kokoonpanojen kanssa myös yliopistoissa, festivaaleilla ja vanhan musiikin verkostoissa. Lisäksi yhtye on ollut Zenobia Músican residenssissä ja johtaa vakituisesti kursseja Dartingtonin kansainvälisessä kesäkoulussa. Stile Anticon tukiyhdistys on antanut Stile Anticolle mahdollisuuden laajentaa työskentelyään nuorten kanssa muun muassa jakamalla apurahoja nuorille lahjakkaille laulajille ja yhteille.

COVID-19-pandemian myötä Stile Antico purki energiaansa digitaalisiin projekteihin julkaisten virtuaalikuoron äänityksen Tallisin Spem in Aliumista, musiikkivideon Mayflowerin matkan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja kaksi luentoresitaalia. Suoratoistokonsertteja yhtye piti Wigmore Hallista ja Yorkin Early Music Festivalilta, ja sen taltioituja resitaaleja lähettivät myös Bostonin Early Music Festival, Live from London, St Martin-in-the Fields ja Laus Polyphoniae (Antwerp). Yhtye äänitti ja julkaisi ensimmäisen Decca Classicsin levynsä Josquinin 500 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen. Stile Antico juhli paluuta lavoille konserttiyleisöjen eteen uuden projektinsa Toward the Dawnin kiertueella Isossa-Britanniassa, ja odottaa innolla kauden 2021–22 vierailujaan Belgiassa, Espanjassa, Hollannissa, Irlannissa, Ranskassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Auroren konsertissa Stile Anticon jäsenistä esiintyvät:

  • Sopraanot – Helen Ashby, Kate Ashby, Rebecca Hickey
  • Altot – Emma Ashby, Cara Curran, Hannah King
  • Tenorit – Jonathan Hanley, Benedict Hymas, Andrew Griffiths
  • Bassot – James Arthur, Will Dawes, Nathan Harrison