Pe 9.2. • Pietari Brahen luuttukirja – suosikkisävelmiä 1600-luvun hoveista

Pietari Brahe nuorempi (1602–1680) oli ruotsalainen valtiomies ja kreivi, jonka kaksi kautta Suomen kenraalikuvernöörinä merkitsivät maassamme poikkeuksellista kehityksen aikaa: maahamme perustettiin mm. Ruotsi-Suomen kolmas yliopisto Turun akatemia, useita eritasoisia kouluja sekä kymmenen kaupunkia. Brahe oli sivistyksen ystävä, ja lisäksi innokas musiikkimies. Hän opiskeli Giessenin yliopistossa Saksassa muiden oppiaineiden ohella luutunsoittoa, musiikilla oli aina tärkeä rooli hänen järjestämissään juhlatilaisuuksissa ja hänellä oli oma orkesteri kotilinnassaan Visingborgissa Ruotsissa.

Luutisti Mikko Ikäheimon suunnittelema konserttiohjelma sisältää musiikkia Brahen itsensä muistiin kirjoittamasta luuttutabulatuurien kokoelmasta. Kokoelma on Giessenin opintojen ajalta ja se sisältää aikansa suosittuja luuttusävellyksiä, hengellisiä ja maallisia lauluja sekä tansseja, joita nuori aristokraatti varmasti itsekin hoveissa tanssi. Konsertissa musiikkia kuullaan ensemble-versioina ja sopraano Johanna Isokosken laulamana – sekä luuttusooloina, eli siinä muodossa jossa Brahe teokset muistiin kirjoitti.

Paikka, aika ja liput

Konsertti järjestetään perjantaina 9.2.2024 klo 19 Paavalinkirkossa. Taiteilijatapaaminen ja ilmainen kahvitarjoilu 45 minuuttia ennen konserttia kirkon alasalissa.

Liput Auroren omasta lippukaupasta ja tuntia ennen ovelta (korttimaksu toivottava). Liput ovat myynnissä marraskuun alusta alkaen myös Lippupisteessä, joka lisää hintoihin oman käsittelymaksunsa. Osta liput nyt!

  • yksittäinen konsertti: to–la 25/20 € • su 30/25 €
  • festivaalipassi 65/55 €