To 8.2. • Sisko, riennä kanssani rantaan! – naisäänet keskiajan rakkauslauluissa

Konsertti vie yleisön keskiajan värikkään ja tunteikkaan rakkausrunouden pariin. Ohjelma sisältää harvinaislaatuisia, erityisesti naisen sisäistä maailmaa käsitteleviä runoja ja sävelmiä, sekä Marian ihmetekoja ylistäviä keskiajan lauluja. Keskiajan teksteissä ja varhaisissa moteteissa rakkaus taivaalliseen ja maalliseen saattoi usein sekoittua, ja Neitsyt Mariaa voitiin kuvata hyvinkin keholliseen sävyyn. Varhainen moniääninen musiikki rakentuu usein useista päällekkäistä teksteistä, joista yksi on hyvin siveellinen, toinen jopa eroottissävyinen ja kolmas siltä väliltä. 

Useimmat konsertin teokset ovat peräisin erilaisista kokoelmista, tärkeimpänä niistä Cantigas d’Amigo (ystävän laulut), joka on erityislaatuinen kokoelma keskiajan rakkausaiheista ja lyyristä trubaduurirunoutta Galician ja Portugalin alueelta Iberian niemimaalta. Kokoelman tekee erityiseksi rikkaan runoutensa lisäksi se, että siinä kertoja tai puhuja on lähes aina nainen, nuori tyttö, vaimo, äiti, tai morsian. Kyseessä onkin suurin säilynyt kokoelma naisen äänellä kirjoitettuja rakkausrunoja keskiajalta. Mukana on myös 1300-luvun moniäänistä rakkausaiheista musiikkia kokelmasta Montpellier Codex ja mm. Adam de la Hallen sävellyksiä.

Amor Céu on keskiajan musiikkiin erikoistunut kokoonpano, jonka jäsenet ovat virtuoosisia laulajajia ja multi-instrumentalisteja.Tässä konsertissa kuullaan lauluäänten lisäksi mm. fiideliä, keskiaikaista clavisimbalumia ja harppua. Ensemblen nimi, sananmukaisesti suomennettuna ”rakkaus taivas”, viittaa portugalin kielellä rakastettuun, ystävään tai kumppaniin, kaukana olevaan rakkaaseen (Amor seu) tai taivaalliseen rakkauteen.

Sävellyskokoelmia

  • Montpellier Codex
  • Martin Codax
  • Cantigas de Santa Maria

Säveltäjänimiä

  • Adam de la Halle

Paikka, aika ja liput

Konsertti järjestetään torstaina 8.2.2024 klo 19 Paavalinkirkossa. Taiteilijatapaaminen ja ilmainen kahvitarjoilu 45 minuuttia ennen konserttia kirkon alasalissa.

Liput Auroren omasta lippukaupasta ja tuntia ennen ovelta (korttimaksu toivottava). Liput ovat myynnissä marraskuun alusta alkaen myös Lippupisteessä, joka lisää hintoihin oman käsittelymaksunsa. Osta liput nyt!

  • yksittäinen konsertti: to–la 25/20 € • su 30/25 €
  • festivaalipassi 65/55 €